Служителят на държавното дружество БГТол е уволнен след намеса на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това съобщи днес лично ресорният министър Гроздан Караджов на специална пресконференция по случая. 

Припомняме, че през миналата седмица избухна скандал, заради появил се клип в социалните мрежи, на който ясно се вижда как служител на звеното, събиращо тол такси на границата с Румъния, обижда брутално преминаващ чуждестранен гражданин. Проблемът обаче е не само в акта на демонстрацията, а и в това, че според свидетелствата на свидетели, той е бил задължен от служителя да плати таксата в брой, а не с банкова карта, както трябва да се прави. 

Това е сериозно притеснение, защото показва, че е възможно да се отклоняват средства от тол системата, която и без това не успява да оправдае своето съществуване и работи без печалба, която би трябвало да финансира ремонти по пътищата. Гроздан Караджов е поискал пълен доклад за събраните такси и преминаващите автомобили, за да се разбере дали има разлики. 

"От взетите писмени обяснения от служителите, които са били на смяна, е установено, че е извършено недопустимо дисциплинарно нарушение, което е в разрез с всички норми и правила. То опетнява образа както на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, така и на България като цяло”, заяви Караджов.

„Заради това в АПИ са довършили изцяло дисциплинарната процедура. Издадена е заповед за дисциплинарното уволнение на дееца и той е уволнен”, добави той.

Припомняме, че голямата заявка на Гроздан Караджов е да задейства адекватно работата на тол системата, което ще включва и увеличение на обхвата на системата до 20 000 км., но едва след подобряването на републиканската пътна мрежа на тези километри. Това може да стане до 4 години, зарече се министърът.